RECOLLIDA D’INFORMACIÓ DE LES METODOLOGIES SEGUIDES PEL PREMI PROTAGONISTA JOVE I L’ATRAPALLIBRES
a escoles, instituts i biblioteques


Un cop recollida la informació a través del correu electrònic i després d’haver fet la reunió del Grup de Treball BibBotó[1], tot seguit llistem les tipologies de reunions i algunes peculiaritats.

a)Reunions periòdiques

Com unclub de lectura.
Aquesta tipologia és força minoritària – sobretot en el cas de les biblioteques.
Sovint es tracta de centres que tenen un club de lectura infantil i/o juvenil i inclouen, durant l’època que dura, els llibres dels premis.

En cada reunió comenten el llibre: què els ha agradat més, què menys, quin personatge els agradaria ser, etc. Alguns centres elaboren fitxes, d’altres escriuen comentaris en plafons i/o redacten els comentaris en el bloc de l’AtrapaPJ[2], s’entreguen dossiers sobre temes relacionats, etc.

Alguns casos a destacar:

ØGAVÀ (Biblioteca Josep Soler Vidal): Un cop a l’any,realitzen una sessió conjunta amb els Atrapallibres i el PJ. I també una conjunta amb els PJ i el club de lectura dels adults;
ØMATARÓ (Biblioteca Pompeu Fabra): Enguany han iniciat el Club del Gomet vermell. Aquest grup, adreçat a nens i nenes de 7 a 10 anys, es reuneix setmanalment i llegeixen els llibres de la primera categoria de l’Atrapallibres en veu alta;
ØVILANOVA (Biblioteca Armand Cardona): En anys anteriors treballaven coordinadament amb alguna escola del municipi: l’escola comprava els llibres i gestionava el préstec entre els alumnes que hi volien participar i la biblioteca realitzava les tertúlies[3]

b)Reunions esporàdiques amb lectura a “deshora”

Aquesta és la modalitat més generalitzada, sobretot en biblioteques, tot i que en moltes escoles i instituts també utilitzen aquest sistema.

La principal raó per a la tria d’aquesta opció és la manca de pressupost per a la compra de tants exemplars d’un sol document.

S’acostumen a realitzar entre 1 i 3 reunions durant octubre i abril.

La metodologia seguida dins les reunions és molt similar a de les reunions periòdiques encara que més limitada: no es poden comentar en profunditat els llibres – perquè hi ha companys/es que encara no se’ls han llegit- i sovint acaba derivant en una tertúlia jove, més que no pas literària.També es recomanen altres lectures a partir de les dels premis – tant entre els participants, com des dels centres.

Alguns casos a destacar:

ØVIC (Biblioteca Joan Triadú). Fan una única reunió, però en forma de gran festa amb: gimcana, concurs, dossiers, recomanacions d’altres llibres i berenar.[4]
ØCERDANYOLA DEL VALLÈS (Biblioteca Ca l’Altimira). Utilitzem cada any el plafó “Puja al metro de la línia llibre” i cada parada és una de les cobertes escanejades dels llibres, en funció de si és PJ o Atrapa i de cada categoria és una línia de metro diferent.[5]
ØVILANOVA (Biblioteca Armand Cardona) i CERDANYOLA DEL VALLÈS (Biblioteca Ca l’Altimira) i VILASSAR DE MAR (Biblioteca Ernest Lluch). Assisteixen a l’entrega de diplomes, amb transport públic i autoritzacions paternes. Tot i la dificultat que suposa engresca molt als participants de cara a l’any següent.
ØCERDANYOLA DEL VALLÈS (Biblioteca Ca l’Altimira) i VILASSAR DE MAR (Biblioteca Ernest Lluch). Es regalen els exemplars sobrants un cop acabades les tertúlies.

c)Participen però sense fer tertúlies

Hi ha alguns casos, alguns d’ells per manca de recursos de personal i/o econòmics, que únicament publiciten els premis a través de fulletons, els nois i noies que volen s’hi apunten i hi participen individualment. En aquest tríptic a també se’ls afegeix la butlleta per a la votació.

Sovint, en aquests centres, hi ha un plafó on voluntàriament els participants hi pengen les seves opinions. I d’altres també animen a participar en el bloc dels Premis i/o en el bloc de la biblioteca o escola.


ALTRES IDEES QUE CAL TENIR EN COMPTE

-En dues escoles fan petits grups – ex. de cinc en cinc- i fan petites tertúlies de cada llibre i al final, un cop tots s’han llegit tots els llibres, en fan una de conjunta;
-A l’IES Ramon Casa i Carbó, demanen llibres a les editorials i, els que no els els regalen, els compren;
-A l’escola Mare de Déu de la Soledat, cada alumnes de 6è compra un llibre, que és el que es llegeix primer i després s’intercanvien els altres llibres fins que se’ls han llegit tots els del premi;

NPRINCIPALS PROBLEMES
-Manca d’exemplars – manca de pressupost per comprar-los;
-Falta de reunions pautades, especialment en el cas dels “llibres diferents”;
-Dificultat per casar el ritme del lector amb la temporització de les reunions dels clubs de lectura;
-En escoles, es segueix al peu de la lletra les edats de cada premi, fet que pot desmotivar a nois i noies molt lectors o menys lectors. Excepte en el cas que ho coordini la biblioteca escolar i que siguin els mateixos lectors els que triïn la seva categoria.
ÑPOSSIBLES SOLUCIONS
-Préstec dels documents per a les tertúlies a la Central de Préstec, tal com diu dins dels seus serveis ofereixen (http://www20.gencat.cat/docs/Biblioteques/Tematic/Documents/Arxiu/Noticies/CePSE.pdf):
-En el cas d’escoles i instituts, que s’organitzés des de la biblioteca escolar i així cada participant pogués decidir la seva “categoria lectora”
-…Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

BibBotó
Grup de Treball de Biblioteques infantils i juvenils
bibbotogrup@cobdc.org
[1] http://www.cobdc.org/jimboto/
[2] http://atrapallibrespj.blogspot.com/
[3] Més informació en l’apartat d’exemples, al final del document
[4]Idem anterior
[5]Idem anterior

__

1.ATRAPALLIBRES
Biblioteca Armand Cardona Torrandell (Vilanova i la Geltrú)


A la Biblioteca tenim destinat un gran plafó on hi ha penjada tota la informació del concurs i on els membres del jurat expressen la seva opinió de cada un dels llibres que va llegint.
Quan s’emporten el llibre prenen dues butlletes: una per opinar, que han de portar omplerta quan retornin el llibre, i una altra que és com una fitxa on els fem diferents preguntes sobre la història, el llenguatge i les il·lustracions que els poden ajudar a valorar el llibre llegit del tipus:T’ha atrapat la història? T’ha sorprès el final? Has trobat paraules que no entenies?.. Aquesta fitxa té una casella per votar però que han de deixar sense omplir fins que acabin de llegir tots els llibres de la categoria.
Aquestes votacions les han de portar quan han llegit tots els llibres i a poder ser abans de la darrera trobada per tal de que nosaltres ho tinguem tot preparat.


a) Concursem de dues maneres diferents:

1 - Tres categories llegint cadascú el llibre que hi hagi disponible: cada nen i nena participant va llegint els diferents llibres. Amb aquests grups fem tres trobades: una a l’inici del concurs per explicar com es participa, una segona quan tots els concursants han llegit tots els llibres i una darrera on desvetllem com han quedat les votacions que prèviament hauran portat a la biblioteca.
Els dos primers anys vam fer la segona trobada abans de que tots el jurat hagués acabat totes les lectures, però el no poder parlar en profunditat dels llibres per no desvetllar res provocava que les reunions fossin una mica avorrides i poc engrescadores.

2 - Una categoria com a club de lectura: tots els participants llegeixen el mateix llibre i un cop a mes ens reunim per comentar-lo.
Aquest sistema té l’inconvenient de trobar suficients exemplars disponibles a la Xarxa. Hem hagut de fer mans i mànigues per poder llegir tots el llibre en un mes (alguns participants han compartit llibre portant-lo de seguida, llibres xarxa Generalitat...)
La darrera reunió la fem conjuntament totes les categories i aprofitem per comentar el que més els ha agradat de cada un dels llibres (això ha animat a més d’un participant a llegir llibres d’altres categories).

El plafó: fem un plafó amb les portades escanejades i on les opinions amb paper de diferents colors fan que molts nens i nenes s’acostin a llegir-les. A més és una bona font d’informació per a nosaltres per valorar l’estat de la qüestió.

Al final fem unes graelles gegants amb els noms de tots els participants per categories i anotem totes les votacions. Fem la suma davant de tots els nens i nenes per mantenir l’incògnita fins al darrer moment.

Escoles: comentar que els dos anys anteriors una escola va participar a través de la Biblioteca. Els nens i nenes llegien els llibres (exemplars de la biblioteca escolari de la Biblioteca) i després portaven les opinions i les votacions a la Biblioteca i participaven en les reunions. La responsable de la biblioteca escolarvenia a les reunions i participava amb tots nosaltres.

Aquest 3r any, donat que se’ns desbordava el tema, ja que hi havia altres escoles interessades en participar a través de la Biblioteca, vam decidir que les escoles participarien com a centre.

En general trobem que hi ha un problema bastant greu per trobar tots els exemplars a la Xarxa. Aquest any els participants han hagut de llegir un dels llibres en castellà per què era impossible trobar-los disponibles en català (una contradicció tenint en compte que el Premi Atrapallibres selecciona els llibres en català). L’any passat ens vam trobar el mateix problema amb un dels títols.

Lliurament diplomes: Des de la biblioteca hem assistit als dos lliuraments de diplomes (el primer any va ser aquí a Vilanova i la Geltrú). Vam demanar una autorització signada dels pares als nens i nenes que van voler assistir-hi i vam anar tots plegats en transport públic.
Els nens i nenes participants ens van fer una demanda que vam fer arribar al Consell Català i ara posem en comú per tal de veure què en pensen la resta de centres participants:

per què no venen cap dels autors guanyadors al lliurament de diplomes?

Equip Sala infantil i Juvenil
Biblioteca Armand Cardona Torrandell
Vilanova i la Geltrú2. PREMI PROTAGONISTA JOVE I PREMI ATRAPALLIBRES
Biblioteca Joan Triadú de Vic

El procediment que utilitzem a la Biblioteca Joan Triadú de Vic per a realitzar el Premi Atrapallibres (categoria 11/12 anys) i el Premi Protagonista Jove (categoria 13/14 anys) és el següent:

·Quan s’obra la nova convocatòria, la Biblioteca edita un tríptic per cada categoria en la que el centre participa, explicant les condicions del concurs i quins són els llibres finalistes.

·Es demanen els llibres finalistes també a d’altres biblioteques de la província.

·Es prepara una taula per exposar els llibres finalistes de les dues categories i els tríptics explicatius.

·A partir d’aquí s’utilitzen unes llistes on s’apunten tots els participants. Hi consta el nom, cognoms, telèfon, adreça i edat.

·Fins abans de la data prevista d’enviament de les votacions es van deixant els llibres als participants i aquests els van llegint.

·Abans d’acabar el termini d’enviament de les votacions es fixa un data de reunió per a cada categoria. En aquesta reunió els membres del jurat fan una petita tertúlia sobre els llibres, sempre conduïts per alguna persona de la Biblioteca, donen les corresponents votacions per a cada llibre i acaben fent un joc preparat prèviament per la Biblioteca. Per a aquest joc s’utilitzen les obres llegides com a base per al joc.

·Un cop es coneix el guanyador es penja un cartell anunciant quines han estat les obres guanyadores i s’envia els corresponents diplomes d’assistència a casa de tots els participants.

Montse Fàbregas

3. CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS


LECTORSCRAZY

CLUB DE LECTURA DE LA BIBLIOTECA DE CERDANYOLA DEL VALLÈS
La intensitat del club i el número de reunions va variant en funció de la demanda i del grup de nois/noies. Alguns anys s’han fet trobades mensuals i fins i tot durant tres anys va existir un grup de + de 17 anys que havia sortit del pj i va continuar tertúlies però amb llibres d’adults.

EL FUNCIONAMENT:
Al mes de novembre actualitzem la nostra cartellera: PUJA AL METRO DE LA LÍNIA LLIBRE. La tenim feta de cada any i només enganxem a sobre les caràtules plastificades de nou.
Fem la publicitat a les escoles i premsa i mailing, etc.

Comprem els llibres en funció dels apuntats i dins el pressupost de compra de lij de la biblioteca, de manera que no hi ha un pressupost a part i va en detriment del fons.

No fem la categoria de petits, de moment…
Llegim els llibres en desordre, és a dir, la biblio té una caixa amb quatre o cinc exemplars de cada i nen llegeix al seu ritme.
Es fan un mínim de tres trobades:
Novembre: presentació dels llibres.
Febrer: seguiment
Abril: votació final.

A les reunions de presentació i votació final donem un petit berenar.

La reunió de febrer, segons el grup, la fem per separat atrapallibres i Pj. Si són poc, ho fem tots junts.
Parlem una mica en general de com va, si els falta molt, etc. Però no és una tertúlia súper específica… és més per no perdre jurats…
També aprofitem per omplir alguns comentaris al blog.

Entremig, enviem cartes “xorres” o informatives, etc. Per no perdre el contacte. O recordant que poden entrar al blogde lij de la biblio on tenen l’enllaç a la pàgina de l’atrapapj.

REUNIÓ FINAL:
Han rebut per correu la fitxa de votació i ens trobem tots junts.
HI ha un full preparat amb els llibres i anem apuntant les votacions.
Sempre es fa una activitat especial al voltant d’aquests llibres:

  1. bandes per posar,com si fossin editors, en el llibre per recomanar-lo o resumir-lo.
  2. un mural amb comentaris, etc.

Això després es queda a la vista a la sala infantil al costat de la novel·la juvenil, com a recomanacions del jurat.

També es regalen alguns dels exemplars comprats, perquè en tenim 5 de cada!

TROBO A FALTAR:
Crec que ens falta que la reunió del mig estigui més pautada per treure més suc als comentaris.
Glòria Gorchs